Gender benders: parfums voor hem én voor haar

Bloemengeuren zijn voor vrouwen en aromatische fougères voor mannen? De grens tussen wat doorgaans als mannelijk en vrouwelijk bestempeld wordt, is vager dan ooit. Geïnspireerd op verschuivingen in de maatschappij experimenteren neuzen én consumenten erop los.

Unisekse geuren zijn zeker niet nieuw. De lancering van Calvin Klein’s CK One zorgde er in 1994 als eerste gepopulariseerde parfum voor mannen én vrouwen voor dat menig parfumhuizen hun eigen ambigue geuren op de markt brachten.

Dertien jaar later spreken we over genderneutrale geuren en gaat het niet louter om een gimmick meer. Meer en meer nicheparfums spreken nauwelijks nog over gender. Byredo, Diptyque, Serge Lutens, Jo Malone, Maison Margiela, Escentric Molecule… Het zijn maar enkele klinkende namen die het onderscheid in seksen overbodig maken.

Ook de modehuizen gooien een breder net door mannelijke of vrouwelijke connotaties achterwege te laten. Tom Ford bijvoorbeeld is stellig: een geur heeft geen gender. Zijn bekendste wapenfeit is Black Orchid, een duister, opulent parfum in een zwarte, neutrale flacon. Hoewel de marketingcampagne zich voornamelijk, maar niet uitsluitend, op een vrouwelijk publiek richtte, kan Black Orchid op bijval van beide seksen rekenen.

Maar ook parfums die zich uitdrukkelijk op mannen of vrouwen richten, vallen steeds vaker in handen van het andere geslacht. Het gevolg van een toenemende onafhankelijkheid van de consument. We laten ons minder in hokjes duwen door een marketingslogan en zoeken graag grenzen op.

Deze zes zogenaamde genderanonieme geuren bewijzen dat het de moeite loont om af en toe ook eens op de schap van het andere geslacht te gaan kijken…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Disclaimer

Deze site bevat affiliatelinks. Wanneer je op deze links klikt en iets koopt, krijgt Pretty Sharp een kleine commissie.

Voorlopig is de totale opbrengst sinds oktober 2017 genoeg om 1% van de jaarlijkse hostingkosten te betalen.

Pretty Sharp Logo

Eigenzinnige beauty blog. Zonder bullshit.

VOLG ONS