Calvin Klein vindt aanranding blijkbaar sexy ofzo.

Gisteren 11 oktober was Internationale Dag van het Meisje. Een dag uitgeroepen om aandacht te vestigen op de unieke problemen waar meisjes tegenaanlopen tijdens het opgroeien. Dat gaat van een gebrek aan toegang tot onderwijs, tot allerlei vormen van geweld.

Zoals altijd scrolde ik gisterenavond voor het slapen gaan door mijn Instagramfeed. Een advertentie van Calvin Klein met de lieftallige Kirsten Dunst dook op, en aangezien ik wel hou van haar acteerprestaties (seizoen 2 van Fargo, iemand?), bleef ik kijken.

“We waren in het Washington Monument en het is erg donker in de lift, er komt enkel licht uit de kleine schachten,” vertelt ze in de 29 seconden-durende clip. “Deze kerel, waar mijn vriendin eigenlijk een crush op had, kuste me, en dat was mijn eerste kus en ik was zo geschokt. Ik was verliefd op zijn beste vriend dus was ik erg boos.” Ze grinnikt. ?‍♀️

De clip werd geregisseerd door Sofia Coppola (een vrouw!) en maakt deel uit van een campagne van afgelopen lente waarin ook Rashida Jones (maker van Hot Girls Wanted!) te zien is.

Ik wil graag geloven dat het incident waar Kirsten het over heeft heel onschuldig was hoor. Kirsten lacht erom, maar in de manier waarop ze haar schouders ophaalt, zie ik de houding die meisjes en vrouwen al te graag de strot wordt in geramd. Ongewenste intimiteiten, aanranding: het is iets dat je overkomt, als meisje. Ooit in je leven, zelfs als je nog erg jong bent, zal een jongen eens op je billen slaan. Aan je bh-bandjes trekken. Je ongewenst zoenen. Je daar boos om maken is zinloos. Misschien heb je het zelf wel uitgelokt? Boys will be boys, ten slotte.

Grensoverschrijdend gedrag hoort nooit gerationaliseerd of genormaliseerd te worden. Dat een advertentie die deze boodschap uitdraagt in 2017 nog door verschillende paren ogen gezien én goedgekeurd wordt, roept bij mij vraagtekens op. Net op Internationale Dag van het Meisje, net wanneer één van de grootste Hollywoodschandalen zich blijft ontrafelen, net wanneer vrouwenrechten in de Verenigde Staten onder druk gezet worden, is het zo immens belangrijk meisjes, vrouwen én jongens en mannen het juiste voorbeeld te geven. Om dit soort nonchalance voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen.

Boys will be boys held accountable for their actions. Grensoverschrijdend gedrag is geen charmante anekdote, Calvin Klein.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Disclaimer
Links marked with Affiliate link are affiliate links, meaning that when you purchase something through this link, the shop in question pays me a small commission.

The commissions earned go straight back into the website and cover about 5% of the anual fees to keep Pretty Sharp online.

If you choose to purchase through my links, I would like to thank you very much for your support!
Pretty Sharp Logo

Beauty content that delves deeper. No bullshit attached.